ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Είμαι Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Εφήβων / νέων ενηλίκων (μέχρι την ηλικία των 25 ετών). Ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είμαι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος [Αρ.Πρ.ΔΔΥΚΜ/ Μ.Ε.Θ 846808 (23338)]. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου εργάστηκα εθελοντικά για 3 χρόνια στο ορφανοτροφείο θηλέων Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών μου, έκανα πρακτική άσκησή στο Ψυχιατρικό Τμήμα του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών μου σπουδών, μετακόμισα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό στην Ψυχαναλυτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία του University College London (UCL) σε συνεργασία με το Anna Freud Centre. Κατά την περίοδο των μεταπτυχιακών σπουδών μου, δούλεψα εθελοντικά στην φιλανθρωπική οργάνωση Keeping Kids Company (πρώην Kids Company), η οποία στoχεύει στην υποστήριξη άπορων παιδιών της πόλης του Λονδίνου.

Για τα επόμενα 2 χρόνια εργάστηκα ως βοηθός μιας ομάδας για γονείς και μικρά παιδιά (ηλικίας 1-3 ετών) του Anna Freud Centre. Παράλληλα, εργάστηκα ως βοηθός παροχής υπηρεσιών υγείας για εφήβους με διατροφικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, εργάστηκα σε ενδονοσοκομειακή μονάδα θεραπείας για εφήβους με διάγνωση διατροφικής διαταραχής (Inpatient Unit for Adolescents with Eating Disorders), την Ellern Mede Ridgeway. Η μονάδα νοσηλείας για εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας Simmons House (Simmons House Adolescent Unit) ήταν μια ακόμη μονάδα στην οποία εργάστηκα στο ρόλο του βοηθού ψυχοθεραπευτή.

Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών μου σπουδών, μετακόμισα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό στην Ψυχαναλυτική Εξελικτική Ψυχολογία του University College London (UCL) σε συνεργασία με το Anna Freud Centre. Κατά την περίοδο των μεταπτυχιακών σπουδών μου, δούλεψα εθελοντικά στην φιλανθρωπική οργάνωση Keeping Kids Company (πρώην Kids Company), η οποία στoχεύει στην υποστήριξη άπορων παιδιών της πόλης του Λονδίνου.

Για τα επόμενα 2 χρόνια εργάστηκα ως βοηθός μιας ομάδας για γονείς και μικρά παιδιά (ηλικίας 1-3 ετών) του Anna Freud Centre. Παράλληλα, εργάστηκα ως βοηθός παροχής υπηρεσιών υγείας για εφήβους με διατροφικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, εργάστηκα σε ενδονοσοκομειακή μονάδα θεραπείας για εφήβους με διάγνωση διατροφικής διαταραχής (Inpatient Unit for Adolescents with Eating Disorders), την Ellern Mede Ridgeway. Η μονάδα νοσηλείας για εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας Simmons House (Simmons House Adolescent Unit) ήταν μια ακόμη μονάδα στην οποία εργάστηκα στο ρόλο του βοηθού ψυχοθεραπευτή.

Τη θεωρητική, αλλά και κλινική μου εκπαίδευση στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων την απέκτησα μέσα από το τετραετές κλινικό διδακτορικό πρόγραμμα του UCL σε συνεργασία με το Anna Freud Centre και το British Psychotherapy Foundation (bpf). Κατά τη διάρκεια του τετραετούς αυτού κλινικού διδακτορικού προγράμματος δούλεψα ως εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο Τμήμα Ψυχικής υγείας για Παιδιά και Εφήβους (Child & Adolescent Mental Health Service, ή CAMHS) στο Southampton της Αγγλίας (Solent NHS Trust). Για ένα έτος πριν την έναρξη της πολυετούς αυτής εκπαίδευσης αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, ως απαιτούμενο του προγράμματος, βρισκόμουν σε ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με συχνότητα τρεις (για ένα έτος) και στη συνέχεια τέσσερις φορές (για τέσσερα έτη) την εβδομάδα.  Κατά την διάρκεια του κλινικού διδακτορικού μου, εκπόνησα τη διατριβή μου σε ένα ιδιωτικό κέντρο αναδοχής παιδιών. Η διδακτορική μου έρευνα αφορούσε στις εμπειρίες των ανάδοχων γονέων σε σχέση με την υποστήριξη που λάμβαναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρο αναδοχής, CAMHS).

Μετά την ολοκλήρωση του κλινικού διδακτορικού μου, εργάστηκα ως εξειδικευμένη πλέον ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων σε μια άλλη ομάδα CAMHS στο Bromley του Λονδίνου (Oxleas NHS Trust). Συγκεκριμένα, εργάστηκα για 3 χρόνια στην Ομάδα Νευρο-αναπτυξιακών Διαταραχών & Μαθησιακών Δυσκολιών και Νοητικής Καθυστέρησης (Neurodevelopmental & Learning Disabilities team) του Bromley CAMHS του Bromley.  Κατά τη διάρκεια αυτού του ρόλου δούλεψα κατά κύριο λόγο με παιδιά στο αυτιστικό φάσμα, με παιδιά με διάγνωση Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) καθώς και με παιδιά / νέους με μαθησιακές δυσκολίες ή νοητική καθυστέρηση. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκα στην κλίμακα ADOS-2 (Autism Diagnostic Observation Schedule, Modules 1-4) η οποία είναι μια ημι-δομημένη, σταθμισμένη αξιολόγηση που αφορά στις δεξιότητες επικοινωνίας, στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην παιγνιώδη και φανταστική χρήση των υλικών και στις περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ατόμων που παραπέμπονται με την υποψία  Διαταραχής Φάσματος Αυτισμού.

Έχω εκπαιδευθεί επίσης στην Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων (Eye Movement, Desensitisation and Reprocessing ή EMDR), έχοντας ολοκληρώσει όλους τους εκπαιδευτικούς κύκλους (training modules 1, 2 and 3) που προσφέρονται από τον εκπαιδευτικό φορέα Richman EMDR Training στην Αγγλία.  Το EMDR είναι μια ειδική μέθοδος ψυχοθεραπείας η οποία συστήνεται κυρίως για την επεξεργασία και αντιμετώπιση ψυχικών τραυμάτων.

Από το 2023 δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα και διατηρώ γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (δείτε λεπτομέρειες διεύθυνσης εδώ: Επικοινωνία). Παράλληλα, συνεργάζομαι με ένα ειδικό σχολείο στο Κεντ της Αγγλίας, το οποίο ονομάζεται Animal Days Out (ADO), το οποίο εστιάζει στη δημιουργία ευέλικτων και εξατομικευμένων προγραμμάτων ακαδημαϊκής στήριξης για παιδιά και νέους. 

Tέλος, είμαι ομότιμος κριτής στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Psychotherapy και μέλος του Association of Child Psychotherapists (ACP) της Αγγλίας, όπως και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΕΨΠΕ). 

Σπουδές / Εκπαίδευση

  • Προπτυχιακό στην Ψυχολογία∙ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Μεταπτυχιακό στην Ψυχαναλυτική Εξελικτική Ψυχολογία∙ University College London (UCL) σε συνεργασία με το Anna Freud Centre του Λονδίνου.
  • Κλινικό Διδακτορικό στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων∙ UCL σε συνεργασία με το Anna Freud Centre και το British Psychotherapy Foundation.
  • Εκπαίδευση σε μια ημι-δομημένη, σταθμισμένη κ΄λίμακα αξιολόγησης για τη διάγνωση διαταραχών του αυτιστικού φάσματος (κλίμακα ADOS-2/ Autism Diagnostic Observation Schedule, Modules 1-4).
  • Εκπαίδευση στην Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων (Eye Movement, Desensitisation and Reprocessing ή EMDR), έχοντας ολοκληρώσει όλους τους εκπαιδευτικούς κύκλους (training modules 1, 2 and 3).