Συχνές Ερωτήσεις

Τί είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων;

Οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αυστηρά εκπαιδευμένοι στο να εργάζονται με παιδιά και νέους, καθώς και με τους γονείς / φροντιστές τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σοβαρές δυσκολίες ψυχικής υγείας.

Τί προσφέρει η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων;

Οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων μπορούν να δουλέψουν με παιδιά και νέους μεμονωμένα ή μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας και μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις σχέσεις καθώς και αυτές με τους φροντιστές τους ή και τους διάφορους επαγγελματίες (π.χ. παιδαγωγούς / εκπαιδευτικούς) που δουλεύουν μαζί τους. 

Η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων είναι η μόνη εκπαίδευση ειδικού ψυχικής υγείας που εστιάζει αποκλειστικά στην εργασία με παιδιά και νέους (0-25) και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μια εξαετή εκπαίδευση που περιλαμβάνει ένα διετές προ-κλινικό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αποτελούν οι μεταπτυχιακές σπουδές, και στη συνέχεια μια τετραετή κλινική εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης στo NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), η οποία με τη σειρά της είναι διδακτορικού επιπέδου.

Πώς λειτουργούν οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων;

Τα παιδιά και οι νέοι με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να ανταποκρίνονται σε ανθρώπους και καταστάσεις με τρόπους που δεν κατανοούν και δεν μπορούν να ελέγξουν. Τα συναισθήματά τους μπορεί να είναι πολύ έντονα και συχνά αυτά εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς τους και προβληματικών σχέσεων. Αυτές οι δυσκολίες συχνά επεκτείνονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους (π.χ. στο σχολείο, στο σπίτι, κλπ.). 

Οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων εκπαιδεύονται στο να παρατηρούν προσεκτικά το τί μπορεί να επικοινωνεί ένα παιδί μέσω της συμπεριφοράς και του παιχνιδιού του και όχι απαραίτητα με λόγια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να καταλάβουν τί μπορεί να συμβαίνει πέρα από το εκάστοτε σύμπτωμα (π.χ. άγχος / φοβίες / επιθετική συμπεριφορά) ώστε να βοηθήσουν τα ίδια τα παιδιά / νέους, αλλά και τις οικογένειές τους, να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό και τα προβλήματά τους, καθώς και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους με καινούργιους, αποτελεσματικότερους και πιο λειτουργικούς τρόπους.

Η εκτεταμένη εκπαίδευση των ψυχαναλυτικών ψυχοθεραπευτών παιδιών και εφήβων τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν με πολύ δύσκολες και απορρυθμιστικές σκέψεις και συναισθήματα παιδιών και νέων, ενώ τους βοηθά να αναπτύξουν και να διατηρήσουν μια ανθεκτική θεραπευτική σχέση μαζί τους. Μέσω της ανάπτυξης της σχέσης αυτής, ο απώτερος σκοπός της θεραπείας είναι να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δύσκολων σκέψεων και συναισθημάτων, ενώ παράλληλα να προωθήσει πιο λειτουργικές σχέσεις μέσα και έξω από την οικογένεια.

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων;

Η αρχή της κατανόησης της αγωνίας ενός νεαρού ατόμου παίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη και τον περιορισμό των δυσκολιών του. Ξεκινάμε ακούγοντας προσεκτικά τί επικοινωνεί το παιδί και πώς εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Οι ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές παιδιών και εφήβων δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί / νέος επικοινωνεί τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του. Ακολουθώντας τον ρυθμό του κάθε παιδιού, προσαρμόζοντας την προσέγγιση στο μεμονωμένο παιδί, σεβόμενοι το απόρρητο της θεραπευτικής δουλειάς (το οποίο σπάει μόνο σε περιπτώσεις όπου η ασφάλεια του παιδιού ή/και κάποιου άλλου βρίσκεται σε κίνδυνο), βοηθάμε τα παιδιά να «ξεκλειδώσουν» ό,τι κρύβεται πίσω από τις δυσκολίες τους και κατ’ επέκταση να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Βασικό εργαλείο είναι η θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή, ενώ οι τρόποι έκφρασης του παιδιού κατά τη διάρκεια των συνεδριών μπορεί να είναι το παιχνίδι, η ζωγραφική και η συζήτηση (είτε σε 1:1 επίπεδο μεταξύ θεραπευτή-ασθενούς ή και μαζί με τον γονέα / φροντιστή, σε περίπτωση που συμμετέχουν και αυτοί στις συνεδρίες).

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις και τη συμπεριφορά στο σπίτι και στο σχολείο και βοηθά το παιδί να βελτιώσει την ικανότητά του για συγκέντρωση, να διαχειριστεί τον εαυτό του και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων και άλλων θεραπειών;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης της αγωνίας ενός παιδιού ή νεαρού ατόμου. Η ποικιλία των θεραπευτικών μεθόδων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και οι οικογένειες μπορεί να αναρωτιούνται ποια από αυτές τις επιλογές είναι η καταλληλότερη προσέγγιση για την ιδιαίτερη κατάσταση του παιδιού / νέου. 

Ως ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, έχω εκπαιδευτεί στο να εργάζομαι ανοιχτά, με σεβασμό και ευελιξία με παιδιά, νέους και οικογένειες, με στόχο να αποσαφηνίσω και να αποδώσω νόημα σε συμπεριφορές και συναισθήματα που μπορεί να μην έχουν νόημα με την πρώτη ματιά. Πιστεύω ότι τα εξωτερικά συμπτώματα και η συμπεριφορά που εκδηλώνει ένα παιδί / νέος είναι μόνο μέρος της ιστορίας του τί συμβαίνει. Δεν υποθέτω ότι μια διάγνωση και μια λίστα συμπτωμάτων είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για ένα παιδί, ούτε πιστεύω ότι μια προκαθορισμένη λίστα στρατηγικών και συμβουλών μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Πιστεύω ακράδαντα στη σημασία μιας προσεκτικής, ενδελεχούς αξιολόγησης, την οποία θεωρώ απαραίτητο πρώτο βήμα ώστε να υπάρξει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε το τί βιώνει το παιδί / νέος και πώς μπορεί να βοηθηθεί.ψυ

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας για κάθε παιδί / νέο ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές περιστάσεις κάθε οικογένειας και με βάση το τί συνίσταται μετά την αξιολόγηση. Στόχος μου είναι να καταλήξουμε μαζί με την οικογένεια και το παιδί / έφηβο σε ένα κοινό πλάνο σε σχέση με τα κύρια σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η θεραπευτική δουλειά, καθώς και σε σχέση με τη διάρκεια της θεραπείας.

Τί να περιμένετε όταν επικοινωνήσετε μαζί μου;

Προσφέρω μια σύντομη (περίπου 15 με 20 λεπτά), δωρεάν εισαγωγική τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας θα σκεφτούμε μαζί αν θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσουμε σε μια αρχική συνάντηση. Αυτή η αρχική συνάντηση θα διαρκέσει περίπου 60-90 λεπτά, προκειμένου να έχουμε αρκετό χρόνο να εξερευνήσουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί, καθώς και να πάρω ένα πλήρες αναπτυξιακό ιστορικό. Η χρέωση για τη συνάντηση αυτή θα συμφωνηθεί κατά την εισαγωγική τηλεφωνική μας συνομιλία.

Μερικές φορές, η προαναφερθείσα αρχική συνάντηση μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται θεραπευτική παρέμβαση.  Πιστεύω ότι, πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, η προσφορά μια ενδελεχούς αξιολόγησης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας νέος είναι απαραίτητη. Εάν αυτό, η αξιολόγηση δηλαδή, συμφωνηθεί μαζί με την οικογένεια ότι αποτελεί το επόμενο λογικό βήμα, τότε θα ακολουθήσουν τρεις ατομικές συνεδρίες με το παιδί, και στη συνέχεια μια συνεδρία μαζί με τον γονέα / φροντιστή. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών αξιολόγησης (τέσσερις στο σύνολο), στοχεύω στην κατανόηση της φύσης των δυσκολιών που βιώνει  ένας νέος, ενώ διαμορφώνω μια εκτίμηση για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των εκάστοτε προβλημάτων. Αυτό μπορεί να είναι η έναρξη ψυχοθεραπείας ή, εάν θεωρώ ότι μια άλλη θεραπευτική προσέγγιση θα ήταν καταλληλότερη, τότε θα σας καθοδηγήσω αντίστοιχα.

Πόσο κοστίζει;

Προσφέρω μια σύντομη (περίπου στα 15-20’), δωρεάν εισαγωγική τηλεφωνική συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας θα σκεφτούμε μαζί αν θα ήταν χρήσιμο να κανονίσουμε μια αρχική συνάντηση. Η χρέωση για την αρχική συνάντηση θα συμφωνηθεί κατά την πρώτη τηλεφωνική μας συνομιλία.

Στη συνέχεια, οι αμοιβές για οποιαδήποτε περαιτέρω αξιολόγηση ή και θεραπεία θα συμφωνηθούν από κοινού μαζί με τους γονείς / φροντιστές, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες κάθε οικογένειας καθώς και τη διάρκεια και τη συχνότητα της προτεινόμενης θεραπείας.

Μέσα στο κείμενο, οι όροι παιδί, έφηβος, νέος χρησιμοποιούνται εναλλάξ για λόγους συντομίας.